De opkomst van 3D print

In hoeverre ben jij op de hoogte van 3D print? Waarschijnlijk weet je bij de term 3D print wel dat het gaat om het printen, oftewel produceren middels een machine, van driedimensionale objecten. De naam verraadt het al een beetje. Maar hoe werkt het precies? Het kan geen kwaad je hierin te verdiepen, aangezien 3D print steeds een grotere rol inneemt in onze samenleving. Niet alleen voor bedrijven en fabrieken, maar daarnaast kun je ook zelf voor thuis zo’n machine aanschaffen voor 3D print. Wat, waar en hoe? Die antwoorden vind je op de website van LLowlab. Alles wat je wil weten omtrent 3D print kun je hier vinden, want ze maken niet alleen 3D printers, ze schrijven er ook uitgebreid over. De teksten worden dus geschreven door mensen die een behoorlijke dosis vakkennis bezitten. En dat is wel zo prettig. Je kunt hier lezen over de geschiedenis van dit relatief nieuwe fenomeen. Ook zijn er foto’s van printers te zien, met uitgebreide beschrijvingen. Hierdoor gaat dit verschijnsel wellicht wat meer voor je leven. Wat ook heel erg fijn is, is dat zowel de voor- als de nadelen worden benoemd op de site. Er wordt dus zeker geen eenzijdige informatie gegeven, maar er worden meerdere kanten belicht, wat goed is voor de volledigheid. Ook wordt er informatie gegeven over de geschiedenis van driedimensionale print, of bijvoorbeeld zelfbouw en materialen. In ieder geval genoeg om mee uit de voeten te kunnen.

Oorsprong 3D print

3D print is vanzelfsprekend niet ineens ontstaan, daar zijn jaren aan ontwikkeling aan vooraf gegaan. Al tientallen jaren zijn er onderzoeken gedaan. Misschien heb je al eens gehoord van rapid prototyping. Dit fenomeen kwam begin jaren ’90 bovendrijven. Hier zijn nog wat aspecten aan toegevoegd en zo is 3D print de laatste jaren ontwikkeld tot wat het nu is. Deze twee termen worden regelmatig door elkaar gehaald, maar dat is onterecht. 3D print is een vorm van en uitbreiding op rapid prototyping. 3D print is op dit moment nog bezig met een opmars, de ontwikkeling gaat nog steeds door en het wordt steeds geavanceerder en gebruiksvriendelijker. Wie weet waar de wereld van 3D print ooit eindigt. Het is een feit dat 3D print steeds toegankelijker wordt. Het wordt bijvoorbeeld steeds meer betaalbaar om zo’n printer aan te schaffen. Ook wordt er nog steeds hard aan de ontwikkeling gewerkt en komen er steeds meer mogelijkheden op het gebied van 3D print. Met 3D print worden verschillende materialen gebruikt. Op het moment worden objecten gemaakt met onder meer gips, titanium, ABS, hout en zand. Uiteraard gaat er een proces vooraf aan de daadwerkelijke 3D print. Een product ontstaat natuurlijk niet zomaar vanzelf. Een printer maakt een product op basis van een digitaal bouwplan. Deze kan door middel van software op de computer worden gemaakt. Een printer bouwt dan op basis van die digitale tekening een object op, door middel van veel verschillende dunne lagen op te bouwen. De mogelijkheden zijn hierbij eigenlijk eindeloos. Als je met 3D print gaat werken kun je je fantasie de vrije loop laten en volop ontwerpen maken. Het ontwerpen is echter heel wat anders dan een paar letters op papier zetten, wat de benodigde handeling is voor een normale printer. Als je een ontwerp gaat bedenken moet je in 3D print denken. Dit betekent dat je met alle details van een object te maken krijgt. Van de hoogte, de lengte, de diepte. Maar natuurlijk ook de kleur moet je bepalen. Welke materialen zijn er geschikt en wil je gebruiken? Welke eigenschappen moeten die materialen bevatten? Denk na over de technieken, of de esthetica. Het is aan te raden om met name je te verdiepen in het gebruik van de materialen. Er kunnen namelijk meerdere materialen tegelijk worden gebruikt bij 3D print, zelfs meer dan 100 tegelijk. Het is dus zaak om niet zomaar de materie te kiezen, maar hier goed over na te denken. Het zou zonde zijn om iets te printen waar je uiteindelijk niks aan hebt omdat er niet goed met de materialen is omgegaan. Als je het eenmaal door hebt, kun je zonder grenzen of beperkingen gaan ontwerpen…

3D print: de mogelijkheden

Deze manier van print is nog vrij nieuw voor veel mensen, daarom is het van belang om out of the box te denken. Er is namelijk zo ontzettend veel mogelijk, dus ga met dit idee aan de slag. Er kan kleding worden gemaakt met driedimensionaal printen, of sieraden. Bekers, stoelen, speelgoed. Maar denk nog verder, want ook bijvoorbeeld eten kan worden gecreëerd met driedimensionaal printen. En uiteindelijk zelfs complete huizen. Zoals gezegd, denk niet in beperkingen maar in mogelijkheden en je zult zien wat allemaal kan met deze manier van print. Want een driedimensionale printer is steeds toegankelijker voor iedereen, ze worden bijvoorbeeld steeds meer betaalbaar. Driedimensionaal printen is ook een goed manier om aan duurzaamheid te doen. Er zijn bijvoorbeeld materialen beschikbaar om mee te werken. Het wordt steeds meer voor de ‘gewone consument’. Niet alleen gaan de prijzen steeds iets meer omlaag, ook wordt het steeds makkelijker in gebruik. Computerprogramma’s worden steeds gebruiksvriendelijker waardoor het geschikt is voor meer mensen en hoogstwaarschijnlijk ook steeds meer mensen deze techniek gaan gebruiken. En is het niet alleen maar voor fabrikanten en bedrijven. Want ook voor bijvoorbeeld kunstenaars is dit een uitkomst. Maar ook artsen, marketeers en architecten kunnen er heel goed mee werken.