Geen absentie door legionellapreventie

Legionellapreventie is een van de belangrijke zaken waarover een bedrijf dat iets doet met watervoorzieningen zich mee bezig moet houden. Werknemers die water consumeren in het gebouw van een bedrijf met een uitbraak kunnen hier fatale gevolgen van krijgen. Zo kan veteranenziekte of longontsteking volgen door besmetting met de legionellabacterie. Dit is waarmee biolab u en uw bedrijf kan helpen. biolab is een gecertificeerd onderzoeks- en adviesbureau dat gespecialiseerd is water-, lucht- en asbestonderzoek. 

Wat komt er kijken bij legionellapreventie?

De legionellabacterie bevindt zich in de waterleidingen, waar zij zich op hoog tempo kunnen vermenigvuldigen. Bij een te grote toename van de hoeveelheid legionellabacteriën kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan voor de watergebruikers in het gebouw. Dit moet natuurlijk niet, en daarom is het vermijden van legionellabesmetting belangrijk. 

Legionellapreventie bestaat uit meerdere onderdelen om de snelle groei van het aantal legionellabacteriën te voorkomen. biolab zal al uw waterleidingen periodiek onderzoeken. Eerst zullen uw waterleidingen onderzocht worden op de aanwezigheid van risicovolle plekken. Dit zijn plekken waar de temperatuur in de waterleidingen tussen de 25 en 50 graden Celsius liggen. Hier kunnen de bacteriën zich explosief vermenigvuldigen. Bij legionellapreventie worden deze plekken goed in de gaten gehouden om deze snelle vermenigvuldiging te voorkomen doormiddel van het periodiek analyseren van de temperatuur bij deze risicoplekken. 

Ook waterleidingen waarvan niet actief gebruik wordt gemaakt hebben een groot risico op een overvloed aan legionellabacteriën. Om op ieder vlak de legionellapreventie maximaal te houden worden ook deze leidingen regelmatig gecontroleerd en onderhouden om de fatale gevolgen voor de gezondheid van uw werknemers door legionellabesmetting te voorkomen. 

Regels voor legionellapreventie

Omdat legionellabesmetting zo gevaarlijk is, heeft de overheid strenge regels opgesteld voor legionellapreventie voor bedrijven en instellingen waar veel mensen komen. Sommige van deze risicolocaties zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen en verzorgingstehuizen. Ook hotels, campings en truckstops, of plaatsen met een openbare douche zijn risicolocaties en moeten zich dus houden aan de regels die de overheid heeft opgesteld om legionellabesmetting te voorkomen. 

Hier ziet u een paar regels voor het voorkomen van legionellabesmetting:

  • De eigenaren van risicovolle instellingen moeten uitzoeken waar legionella kan groeien in de waterleidingen
  • Gemeentes zijn verplicht natte koeltorens te inventariseren en te registreren
  • Zwembaden, sauna’s en whirlpools moeten elk halfjaar worden gecontroleerd op legionellabesmetting
  • Zwembaden, sauna’s en whirlpools moeten bedrijven met een gepaste certificatie inhuren om een beheersplan op te stellen
  • Volgens de Algemene Plaatselijke Verordering (APV) zijn organisatoren van evenementen verplicht een vergunning te hebben van de gemeente. 

De certificaten waarover biolab beschikt spreken over de deskundigheid waarmee zij de waterkwaliteit van uw leidingen analyseren. Op deze manier zijn zij zich bewust van elke situatie die gevaarlijk kan zijn voor uw bedrijf en uw werknemers en kunnen zij u de beste adviezen geven. biolab  legt grote focus op het bieden van de beste service en het optimaal uitvoeren van legionellapreventie zodat u zich minder zorgen hoeft te maken over de kwaliteit van het water dat door uw waterleidingen stroomt. Dus wilt u geen absentie van werknemers en gasten door ziekte als gevolg van legionellabesmetting? Dan kunt gedag zeggen tegen de gevolgen van deze irritante bacterie, want bij biolab bent u aan het juiste adres voor een uitstekende en optimale legionellapreventie!

Lees meer…