Meetapparatuur

Meten is weten, zegt men altijd. Er zijn echter heel veel verschillende dingen die je kunt meten, en ook heel wat redenen die je kunt hebben om iets te willen meten. Voor veel verschillende dingen kun je meetapparatuur gebruiken. Meetapparatuur is apparatuur, die speciaal is ontworpen om een bepaald iets te meten. Dit kan een afstand zijn, maar ook iets anders. Als je aan meetapparatuur denkt, zul je als eerste een liniaal of meetlint voor je zien. Hiermee kun je afstanden meten, bijvoorbeeld de lengte van een muur of de afmetingen van een raam. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld nieuwe gordijnen wilt kopen voor je raam. De nieuwe gordijnen moeten voor het raam passen en niet de grond raken, maar wel lang genoeg zijn. Om ervoor te zorgen dat de gordijnen goed voor het raam passen kun je het beste een meetlint gebruiken om het raam op te meten. Dit is slechts een soort meetapparatuur en ook nog een heel simpele variant. Er zijn echter nog veel meer soorten, die ontwikkeld zijn voor verschillende doeleinden. Sommige soorten apparatuur zijn bijvoorbeeld ontwikkeld om het werk van sommige mensen veiliger en gemakkelijker te maken. Zo zijn er apparaten die meten hoeveel van een bepaalde stof of een gas zich bevindt in de lucht. Als het gaat om een schadelijke stof, die bijvoorbeeld brandbaar of giftig is, moet ervoor worden gezorgd dat de mensen in de omgeving worden gewaarschuwd. Deze soort meetapparatuur geeft vaak een signaal af, zodat mensen kunnen vluchten of maatregelen kunnen nemen. Het is belangrijk dat op de momenten dat dit nodig is de juiste apparatuur aanwezig is, zodat de mensen veilig kunnen wonen of werken.

Verschillende soorten meetapparatuur

De bekendste soort meetapparatuur die een dergelijke waarschuwing geeft is een brandmelder of rookmelder. Wanneer deze apparatuur rookontwikkeling waarneemt, gaat er een alarm af. In sommige gevallen is de melder ook verbonden met een sprinklerinstallatie, zodat de brand zo nodig geblust kan worden. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld koolstofmonoxidemelders. Deze melders geven een signaal wanneer de hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht te hoog is. Dit kan namelijk schadelijke gevolgen hebben voor de mens en zelfs een dodelijke afloop. Naast deze verschillende bekende melders, zijn er ook soorten meetapparatuur die veel geavanceerdere doelen hebben. Een voorbeeld hiervan is de thermometer. We kennen een thermometer vaak alleen als een staafje met kwik, maar er zijn verschillende elektrische thermometers die veel nauwkeuriger werken. Een voorbeeld is de Nieaf-Smitt thermometer. Dit instrument is geschikt voor de meting van één of twee temperatuurniveaus. Je kunt de sensoren aansluiten op een punt naar keuze en de temperatuur die de sensoren meten wordt direct weergegeven. Daarnaast heeft de meetapparatuur de mogelijkheid om de minimale en maximale temperatuur vast te houden en een verschil te meten. Een ander voordeel van meetapparatuur is de aardingstester. Deze wordt gebruikt om de aardingsweerstand te testen. De Fluke 1621 is een apparaat dat je met de hand kunt vasthouden en waarmee je de aardweerstand kunt meten zodat je betrouwbare aardaansluitingen kunt meten. Het is onder andere geschikt voor de 2- polige aardingsweerstandsmeting en de 3-polige potentiaalverliestest. Daarnaast zijn er nog verschillende andere soorten meetapparatuur, waarmee heel wat verschillende verschijnselen mee kunnen worden waargenomen. Voor eigenlijk alles is wel iets ontworpen om het te kunnen meten. Zo geeft een drukmeter de druk van bijvoorbeeld een gasverwarmingsketel weer. Dit is heel belangrijk voor je eigen veiligheid, omdat de ketel bijvoorbeeld zijn overtollige warmte en rook kwijt moet. Dit gaat door de schoorsteen naar buiten, maar als de trek niet goed is komt de rook de woning in. Ook is het belangrijk dat de druk van het water in het systeem hoog genoeg is. Een te lage waterdruk betekent een lager rendement voor de ketel. De woning wordt minder goed warm, terwijl de ketel steeds harder moet werken. Diverse meetapparatuur kan helpen om eventuele problemen op te sporen en ongelukken te voorkomen.

Uiteenlopende soorten apparatuur op Meetwinkel.nl

Meetwinkel.nl is een webwinkel, waarin heel veel verschillende soorten meetapparatuur worden aangeboden. Het is de webshop van het bedrijf Ingenium, dat verschillende soorten meetapparatuur aanbiedt. Je kunt er terecht voor alles wat je nodig hebt als elektrotechnisch, gastechnisch of arbo-professional. Ingenium biedt niet alleen meetapparatuur aan, maar ook trainingen. Je kunt bijvoorbeeld een training volgen voor keurmeester elektrische arbeidsmiddelen of inspectie elektrische installaties. Www.meetwinkel.nl heeft echter een uitgebreid assortiment aan meetapparatuur en is marktleider op dit gebied. Het bedrijf heeft meer dan 20 jaar ervaring op dit gebied en biedt een laagste prijsgarantie, wat inhoudt dat je gegarandeerd de laagste prijs betaalt. Wanneer dit niet zo is, kun je het verschil terugkrijgen. Deze en nog veel meer voordelen vind je op www.meetwinkel.nl. Je kunt hier terecht voor alle soorten meetapparatuur die je maar nodig kunt hebben en je vindt op deze site ook meer informatie over de manier waarop besteld kan worden.

Meer van Meetwinkel.nl