Positieve vibe op werk door cursus praktijkbegeleider

Na mijn studie ben ik als grafisch vormgever begonnen bij een middelgroot bedrijf. Hier werk ik inmiddels zeven jaar. De werkzaamheden zijn gevarieerd, ik heb leuke collega’s en het salaris is goed. Ik help verschillende klanten met de vormgeving van magazines, posters, folders, flyers, etc. Na al die jaren heb ik het nog steeds erg naar mijn zin. Sinds twee jaar ben ik verantwoordelijk voor het inwerken en begeleiden van onze stagiaires. Dit is best een flinke klus want we hebben ieder half jaar nieuwe stagiaires en we werken altijd met drie of vier stagiaires tegelijk. Sinds een jaar merkte ik dat ik niet genoeg tijd had om de stagiaires goed te begeleiden. Het kostte me ook veel moeite omdat ik eigenlijk niet zo goed wist hoe ik het aan moest pakken. Daardoor ging ik steeds vaker met een negatief gevoel naar mijn werk omdat ik de klus om stagiaires te begeleiden niet goed kon klaren. Mijn manager viel het al snel op dat het de sfeer binnen het team niet goed deed. De stagiaires zaten niet lekker op hun plek, ze wisten vaak niet hoe ze hun werk moesten aanpakken en ik was minder vrolijk dan voorheen. Mijn manager adviseerde mij om wat meer tijd en energie te stoppen in de stagebegeleiding. Een vriendin van mijn manager had ooit een cursus praktijkbegeleider gevolgd en had er met veel enthousiasme over verteld. Ik was erg blij met haar advies want ik wilde me heel graag verder ontwikkelen. De kennis die ik op zou doen tijdens de cursus praktijkbegeleider kon meteen toegepast worden op de werkvloer. Via de HR-afdeling kreeg ik daarom diezelfde dag nog toestemming om een cursus praktijkbegeleider te boeken. Onze HR-afdeling werkt altijd met dezelfde onderwijsinstelling, namelijk Terra trainingen. Inmiddels heb ik de cursus praktijkbegeleider bij Terra trainingen gevolgd en iedereen kan duidelijk merken het voor een positieve vibe op de werkvloer heeft gezorgd.

Wat heeft de cursus praktijkbegeleider mij opgeleverd?

De cursus praktijkbegeleider bestond uit twee dagdelen. Ieder dagdeel nam drie uur in beslag. We kregen theorie over het begeleiden van stagiaires en nieuwe medewerkers. Er werden veel praktijkvoorbeelden gebruikt zodat de theorie meteen ging leven. Tijdens de cursus praktijkbegeleider werden handige tips en tools aangereikt die ik kon gebruiken voor het inwerken van mijn stagiaires. Ik vond niet alleen de cursus zelf heel nuttig, maar ook de mogelijkheid om eens met gelijkgestemden te sparren. Zo heb ik van een andere cursist geleerd dat hij iedere week even tien minuten met zijn stagiaire een koffie gaat drinken om even bij te praten. Zo voelde de stagiaire zich veel meer betrokken bij het bedrijf en het werk. Deze tip en vele andere vaardigheden die ik via de trainer heb geleerd, hebben ervoor gezorgd dat ik een betere stagebegeleider ben geworden. Maar de cursus praktijkbegeleider heeft mij en mijn team nog veel meer opgeleverd, namelijk:

  • Meer zelfvertrouwen;
  • Meer plezier in het begeleiden van stagiaires;
  • Handige tips die ik kan delen met collega’s;
  • Een goede sfeer op de werkvloer.

Professionele training

De docent die de cursus praktijkbegeleider gaf was ontzettend goed en professioneel. Mede door haar werd de training zo positief ontvangen. De docent zat vol energie en het daardoor was het nog leuker om naar de theorie te luisteren. De cursus heeft mij echt geïnspireerd en ik heb besloten om over enkele maanden nog een andere training te volgen. Op de website van Terra trainingen heb ik al een hele interessante training gezien waarmee ik mijn communicatie vaardigheden nog verder kan ontwikkelen.

Lees meer…